06. Avgust 2013

5 vzrokov, zakaj na spletu uspejo redki

Nekatere raziskave pravijo, da s pomočjo spletnih tehnologij le 19 % podjetij izboljša položaj na trgu pred konkurenco. To pomeni, da je kar 81 % podjetij v senci vodilnih v spletnem prostoru.

Na uspešnost spletnega projekta vpliva veliko dejavnikov. V nadaljevanju pa 5 najbolj pomembnih, ki bodo zagotovili, da bo vaša spletna stran uvrščena med tistih 19% odstotkov uspešnih.

1. VZROK: Podjetja ne določijo CILJA spleta - brez destinacije boste težko izbrali najboljšo pot!

Ocenjuje se, da kar 90% spletnih strani nima definiranega cilja!

Cilji oz. spletni cilji so ključnega pomena! Določite spletne cilje, ki so povezani z vašimi poslovnimi cilji. Odgovorite na vprašanje: Zakaj potrebujem spletno rešitev? Želite povečati prepoznavnost blagovne znamke, želite morda povečati prodajo, želite nuditi podporo vašim kupcev, želiti privabiti goste v restavracijo?

Kaj želite doseči?

2. VZROK: Obravnavanje spleta, kot enkratni dogodek!

Večina misli, da je spletna predstavitev ali spletni nastop enkratni dogodek!

Ni res ... Splet mora biti del poslovnih procesov v podjetju, kot so to računovodstvo, finance, prodaja itn. Zamislite si podjetje, ki nima oddelka za računovodstvo ali pa prodajo! Ne glede na to ali boste sami skrbeli za splet, ali pa boste najeli strokovnjaka morate zagotoviti stalno skrb nad cilji vaše spletne predstavitve.

Sprotna pro-aktivnost na spletu bo vašemu poslu prinašala pozitivne učinke na dolgi rok!

Težava je tudi v tem, da veliko podjetij popolnoma narobe oceni zahtevane vire za učinkovito spletno predstavitev. Glavni razlog je nepoznavanje obširnega sveta spletnih tehnologij.

Splet je izjemno dinamičen! Spletne tehnologije se stalno prilagajajo in spreminjajo. Novosti na področju podpornih tehnologij in novosti v spletnem trženju se pojavijo vsak dan. Kar poglejte pojav socialnih omrežjih, "crowd funding", sistemi za skupinske popuste ...

Neznanje in ne-celovit pogled na spletne tehnologije zelo močno vplivata na neuspeh podjetja na spletu.

3. VZROK: Nepopolni pogled na splet in digitalni marketing - spletni nastop je veliko več, kot le spletna stran!

Podjetja se osredotočajo le na določene spletne tehnologije ali orodja (npr.: zgolj spletna stran, zgolj PPC oglaševanje ali zgolj optimizacija strani)!

Izdelava spletne strani je eno, pridobivanje kakovostnega obiska (torej kupcev) pa čisto nekaj drugega. Zelo veliko podjetij popolnoma zanemari ta najpomembnejši vidik pri spletnih straneh. Za zagotavljanje obiska in predvsem kvalitetnega obiska je potreben celovit pogled na splet.

Finančno projektiranje sodobne spletne predstavitve zahteva od vas tudi premislek o tehnikah za pridobivanje obiskovalcev na spletni strani (npr.: zagotavljanje kvalitetne vsebine, optimizacija spletnih strani, socialna omrežja, PPC ciljno oglaševanje, promocijska e-pošta itd.).

4. VZROK: Napačna komunikacija ideje, proizvoda ali storitve!

Podjetja ne pomislijo o tem kaj je za kupce pomembno!

Spletna stran ali trgovina je sredstvo za komunikacijo z vašimi potencialnimi kupci. Komunikacijsko gradivo (teksti, slike, obrazci, video ipd.) mora biti dobro pripravljeno. Večina komunikacijskega gradiva na spletu pripravljajo osebe, ki ne poznajo osnov prodajno orientiranega pisanja besedil in obnašanja uporabnikov na spletu. Poleg tega se velikokrat pozabi, da je stran namenjena kupcem in njihovim potrebam.

Ne pozabite tudi na komunikacijo, ki uporabnika stimulira k akciji (nakup, prenos dokumenta, vpis za dobivanje promocijskih e sporočil ipd.)

5. VZROK: Nepoznavanje temeljnega procesa pretvarjanja obiskovalca na spletu v potencialnega kupca!

Splet je kanal skozi katerega usmerjamo potencialne kupce do končnega cilja naše spletne predstavitve!

Splet je proces, ki poteka skozi več faz: od faze zavedanja spletnega uporabnika o vaši dejavnosti, proizvodu ali storitvi, pa do končne akcije in zvestobe spletnega uporabnika. Za vsako fazo nam internet nudi osnovne kazalnike uspeha, kar je osnova za dobre poslovne odločitve za izboljšanje stanja.

Prav sposobnost natančnega merjenja uspešnosti posamezne faze na spletu pa postavlja ta komunikacijski kanal pred vse ostale.

Ne pozabimo!

Spletna predstavitev je na koncu prodajno orodje. Pri prodaji pa vse šteje! Splet vam lahko pomaga, da prodajo pripeljete korak bližje. Napake pa bodo privedle, da bo vaš kupec stopil korak stran in na koncu pristal pri vašem konkurentu.

Nekaj dodatnih virov za uspešen razvoj spletnih strani (v angleščini):

- Why Most Websites Fail and What To Do About It
- Top 10 rookie mistakes when creating a website
- Top 10 Website Mistakes Entrepreneurs Make
- Top 16 Website Mistakes Made by Small Businesses

 

Uporabni članki

 • 5 nasvetov za pisanje naslovov, ki prepričajo oz. prodajajo
  Atraktivni naslovi so ključnega pomena, da na spletu uporabnika prepričate oz. prodate zgodbo. Naslovi so prva stvar, ki jo ljudje preberejo (na spletu) - pogosto pa so edina stvar, ki jo ljudje preberejo, zato je pisanje kvalitetnih naslovnic ena izmed…
  Datum: 22. Avgust 2015
 • Kako spletno stran spremeniti v prodajalca, ki za vas dela 24/7?
  Prepričan sem, da je tvoje podjetje na spletu zato, da na nek način izboljšaš posel. Tvoj posel lahko izboljšaš na veliko načinov, ki jih lahko združimo v tri skupine: Način št. 1: želiš pridobiti več kupcev. Način št. 2: želiš…
  Datum: 19. Julij 2015
 • Zakaj ljudje nakupujejo preko spleta?
  Spletno nakupovanje postaja vse bolj priljubljeno. Do leta 2018 se ocenjuje, da bo vrednost spletnih nakupov presegla 2000 milijard ameriških zelencev. Zaradi pocenitve spletnih tehnologij v zadnjem desetletju pa je tovrstna prodaja postala zanimiva tudi za manjša podjetja in trgovine,…
  Datum: 09. Februar 2015
 • 8 psiholoških »trikov« za več potencialnih kupcev preko spleta
  Namen vsakega spletnega mesta je uresničevanje poslovnih ciljev. Spletna stran k temu lahko pripomore tako, da poveča prodajo podjetja! Pri planiranju nastopa na spletu podjetja izpostavijo odlične proizvode, storitve, nagrade, najboljše storitve in vse najboljše reference ali izvedene projekte. Nič…
  Datum: 15. Junij 2014
 • Današnja potegavščina
  Po emailu sem dobil sporočilo od prijatelja! Prijatelj naj bi mi delil nek dokument, ki naj bi bil shranjen na Google Drive (Googlova storitev za shranjevanje dokumentov v "oblaku") . Sumljivo je bilo že to, da je bilo sporočilo v…
  Datum: 04. Junij 2014

Lokacija

Nahajamo se na slovenski obali! Za vse informacije nas lahko kontaktirate.

LOKACIJA:

UIP (Univerzitetni inkubator primorske)
Ferrarska ulica 8,
6000 Koper
Pisarna 1

 

PODATKI O PODJETJU:

Matej Bevc s.p., spletne rešitve,
Kraljeva 11
6000 Koper