01. September 2013

Ali prepričate potencialne kupce na spletu?

Prvi v seriji štirih člankov, ki jih morate poznati če vaš posel predstavljate na spletu. V tem članku nekaj besed o kazalniku, ki v najširšem smislu pokaže ali prepričate potencialnega kupca na spletu z vašim sporočilom.

Vsi štirje članki so namenjeni tistim, ki želijo razumeti kaj je na spletu pomembno za doseganje učinkovitega nastopa na spletu (visoko stopnjo povrnitve investicije v splet).

Prvi kazalnik je t.i. CTR (angl. click through rate) kazalnik, ki pove kako učinkoviti ste pri prepričanju obiskovalcev, da obiščejo vašo spletno stran preko spletnega oglasa, spletnega iskalnika ali npr. socialnih omrežij.

Defnicija CTR v islovar.org je sledeča:

stopnja odzivnosti -e -- s (angl. click through rate, krat. CTR) odstotek obiskovalcev spletne strani, ki so videli oglas na tej strani in so nato tudi kliknili na ta oglas.

click-through-rate-stopnja-odzivnosti

CTR je preprosto razmerje med vsemi kliki na oglas in vsemi prikazi oglasa (ali pa prikaza v iskalniku). Če se oglas ali zadetek v iskalniku prikaže 100x. Uporabniki pa kliknejo nanj le 1x je CTR = 0.01 oz. 1%.

CTR merimo lahko v iskalnikih, spletnih oglasih in pasicah, na socialnih omrežjih in tam, kjer se prikazuje vaše sporočilo.

Kaj pomeni visok CTR?

Visok CTR pomeni, da oglas (sporočilo) prepriča uporabnike na spletu. Uporabniki ocenjujejo, da bodo s klikom pridobili informacijo, produkt ali storitev, ki je za uporabnike pomembna.

Kaj pomeni nizek CTR?

Nizek CTR nasprotno pomeni, da oglas ne prepriča uporabnikov. Zanje oglas (sporočilo) nima dodane vrednosti.

Kakšne vrednosti imajo kazalniki CTR (v povprečju)?

Vrednosti CTR-jev so precej različne in odvisne od številnih dejavnikov. Vrednosti CTR se načeloma gibljejo med 1% in 10%.

Ali je visok CTR ključnega pomena za uspeh spletne strani, spletne trgovine oziroma spletnega nastopa?

Ne! Čeprav se zdi, da je ključno, da veliko ljudi klikne na oglas (oz. sporočilo) to ne drži popolnoma.

Pomen CTR je potrebno razumeti v širšem kontekstu skupaj z CR (angl. conversion rate) in ROI (angl. return on investment) spletnega mesta.

CTR vam pove le ali ste uspešni pri usmerjanju obiskovalcev (t.j. potencialnih kupcev) na vaše spletno mesto. Ne pove pa, ali obiskovalci pripomorejo pri doseganju cilja spletnega mesta; še manj pa pove ali splet pripomore pri doseganju vaših poslovnih ciljev.

Uporabni članki

 • 5 nasvetov za pisanje naslovov, ki prepričajo oz. prodajajo
  Atraktivni naslovi so ključnega pomena, da na spletu uporabnika prepričate oz. prodate zgodbo. Naslovi so prva stvar, ki jo ljudje preberejo (na spletu) - pogosto pa so edina stvar, ki jo ljudje preberejo, zato je pisanje kvalitetnih naslovnic ena izmed…
  Datum: 22. Avgust 2015
 • Kako spletno stran spremeniti v prodajalca, ki za vas dela 24/7?
  Prepričan sem, da je tvoje podjetje na spletu zato, da na nek način izboljšaš posel. Tvoj posel lahko izboljšaš na veliko načinov, ki jih lahko združimo v tri skupine: Način št. 1: želiš pridobiti več kupcev. Način št. 2: želiš…
  Datum: 19. Julij 2015
 • Zakaj ljudje nakupujejo preko spleta?
  Spletno nakupovanje postaja vse bolj priljubljeno. Do leta 2018 se ocenjuje, da bo vrednost spletnih nakupov presegla 2000 milijard ameriških zelencev. Zaradi pocenitve spletnih tehnologij v zadnjem desetletju pa je tovrstna prodaja postala zanimiva tudi za manjša podjetja in trgovine,…
  Datum: 09. Februar 2015
 • 8 psiholoških »trikov« za več potencialnih kupcev preko spleta
  Namen vsakega spletnega mesta je uresničevanje poslovnih ciljev. Spletna stran k temu lahko pripomore tako, da poveča prodajo podjetja! Pri planiranju nastopa na spletu podjetja izpostavijo odlične proizvode, storitve, nagrade, najboljše storitve in vse najboljše reference ali izvedene projekte. Nič…
  Datum: 15. Junij 2014
 • Današnja potegavščina
  Po emailu sem dobil sporočilo od prijatelja! Prijatelj naj bi mi delil nek dokument, ki naj bi bil shranjen na Google Drive (Googlova storitev za shranjevanje dokumentov v "oblaku") . Sumljivo je bilo že to, da je bilo sporočilo v…
  Datum: 04. Junij 2014

Lokacija

Nahajamo se na slovenski obali! Za vse informacije nas lahko kontaktirate.

LOKACIJA:

UIP (Univerzitetni inkubator primorske)
Ferrarska ulica 8,
6000 Koper
Pisarna 1

 

PODATKI O PODJETJU:

Matej Bevc s.p., spletne rešitve,
Kraljeva 11
6000 Koper