07. September 2013

Ali prepričate obiskovalca za akcijo?

Drugi v seriji štirih člankov, ki jih morate poznate, če z vašim poslom ali podjetje nastopate na spletu! V prvem članku je kazalnik CTR pokazal ali ste uspešni pri prepričanju potencialnih kupcev. V tem članku je na vrsti drugi kazalnik. To je CR ali stopnja konverzije spletnega mesta.

Stopnja konverzije je kazalnik, ki ga uporabljamo za merjenje deleža obiskovalcev spletnega mesta, ki izvedejo aktivnost, ki je povezana s ciljem spletnega mesta. Cilji spletnih strani so različni, npr. izpolnitev obrazca, nakup izdelka, prenos kataloga ali pa vpis za dobivanje promocijskih e-novic.

V praksi veliko spletnih mest nima jasno definiranega cilja? Mimogrede; Ali ima vaše spletno mesto definiran cilj?

V islovar.org je definicija sledeča:

stopnja konverzije (angl. conversion rate) pove, kolikšen delež obiskovalcev na spletnem mestu naredi neko želeno dejanje kot je na primer nakup ali registracija.

stopnja-konverzije-formula

SK %  = stopnja konverzije spletnega mesta v odstotkih v določenem obdobju
Oa  =  obiskovalci, ki opravijo aktivnost povezano s ciljem spletnega mesta v določenem obdobju
Ov  =  vsi obiskovalci spletnega mesta v določenem obdobju

Cilj spletnega nastopa mora biti jasno določen. V nasprotnem primeru ne moramo izračunati stopnje konverzije. Če razumemo celoten poslovni proces, ki se dogaja v ozadju podjetja, lahko spletne cilje tudi ovrednotimo v denarju. Na tak način pa lahko dosežemo bistveno boljše poslovne odločitve.

Primer izračuna stopnje konverzije:

 

stopnja-konverzije

 

 

Cilj spletnega mesta je izpolnitev prijavnice za izobraževalni dogodek. Spletno stran obišče 1000 obiskovalcev v enem mesecu. 10 obiskovalcev pa izpolni prijavnico (in tako doseže cilj spletnega mesta).

V tem primeru je CR spletnega mesta = (10/1000)*100= 1%

Kaj pomeni visok CR?

Kratek odgovor: spletno mesto je učinkovito.

Visok CR pomeni, da ste uspešni pri doseganju spletnih ciljev. Pomeni, da je vaša komunikacija na spletu dobro zastavljena (predstavitev proizvoda ali storitve, teksti, slike ipd.). Pomeni, da uspešno prepričate obiskovalce spletnega mesta, da pridejo v stik z vami ali izvedejo nakup (oz. da opravijo aktivnost, ki je cilj vašega spletnega mesta).

Kaj pomeni nizek CR?

Kratek odgovor: spletno mesto je neučinkovito.

Nizka stopnja konverzije pomeni, da z vašo komunikacijo niste uspešni pri prepričanju obiskovalcev spletnega mesta, da izvedejo akcijo povezano s ciljem spletnega mesta. Morda je komunikacija na spletnem mestu napačno zastavljena. Na spletno mesto usmerjate napačne obiskovalce (npr.: izbor napačnih ključnih besed, kar lahko vpliva na slabo uvrščanje v iskalniku).

Kakšne vrednosti ima kazalnik CR običajno?

Vrednosti so precej različne in odvisne od mnogih dejavnikov. Veliko je odvisno od kvalitete komunikacije na spletnem mestu in stopnje konkurence v panogi v kateri se podjetje nahaja. Na splošno so vrednosti stopnje konverzije med 1% in 4%.

Predvsem v tujini podjetja veliko vlagajo v raziskovanje dejavnikov, ki vplivajo na stopnjo konverzije z namenom izboljšanja le te.

Ali moramo ciljati na čim višjo stopnjo konverzije?

Ni rečeno!

Logično bi bilo, da stremimo k čim večji stopnji konverzije (to pomeni, da želimo čim več obiskovalcev, ki doseže cilj našega spletnega mesta), a to ne drži vedno. Kot bom pokazal v 4 članku celotne zgodbe; visoka stopnja konverzije ni vedno optimalna možnost.

Uporabni članki

 • 5 nasvetov za pisanje naslovov, ki prepričajo oz. prodajajo
  Atraktivni naslovi so ključnega pomena, da na spletu uporabnika prepričate oz. prodate zgodbo. Naslovi so prva stvar, ki jo ljudje preberejo (na spletu) - pogosto pa so edina stvar, ki jo ljudje preberejo, zato je pisanje kvalitetnih naslovnic ena izmed…
  Datum: 22. Avgust 2015
 • Kako spletno stran spremeniti v prodajalca, ki za vas dela 24/7?
  Prepričan sem, da je tvoje podjetje na spletu zato, da na nek način izboljšaš posel. Tvoj posel lahko izboljšaš na veliko načinov, ki jih lahko združimo v tri skupine: Način št. 1: želiš pridobiti več kupcev. Način št. 2: želiš…
  Datum: 19. Julij 2015
 • Zakaj ljudje nakupujejo preko spleta?
  Spletno nakupovanje postaja vse bolj priljubljeno. Do leta 2018 se ocenjuje, da bo vrednost spletnih nakupov presegla 2000 milijard ameriških zelencev. Zaradi pocenitve spletnih tehnologij v zadnjem desetletju pa je tovrstna prodaja postala zanimiva tudi za manjša podjetja in trgovine,…
  Datum: 09. Februar 2015
 • 8 psiholoških »trikov« za več potencialnih kupcev preko spleta
  Namen vsakega spletnega mesta je uresničevanje poslovnih ciljev. Spletna stran k temu lahko pripomore tako, da poveča prodajo podjetja! Pri planiranju nastopa na spletu podjetja izpostavijo odlične proizvode, storitve, nagrade, najboljše storitve in vse najboljše reference ali izvedene projekte. Nič…
  Datum: 15. Junij 2014
 • Današnja potegavščina
  Po emailu sem dobil sporočilo od prijatelja! Prijatelj naj bi mi delil nek dokument, ki naj bi bil shranjen na Google Drive (Googlova storitev za shranjevanje dokumentov v "oblaku") . Sumljivo je bilo že to, da je bilo sporočilo v…
  Datum: 04. Junij 2014

Lokacija

Nahajamo se na slovenski obali! Za vse informacije nas lahko kontaktirate.

LOKACIJA:

UIP (Univerzitetni inkubator primorske)
Ferrarska ulica 8,
6000 Koper
Pisarna 1

 

PODATKI O PODJETJU:

Matej Bevc s.p., spletne rešitve,
Kraljeva 11
6000 Koper