22. Januar 2014

Ali se investicija v spletni nastop izplača?

To je tretji v seriji štirih člankov, ki jih mora poznati vsak, ki je s svojim poslom ali dejavnostjo prisoten na spletu. V prvem članku sem pokazal pomen CTR oz. stopnje odzivnosti (ki pokaže ali znate k vam privabiti potencialne kupce). Drugi članek govori o CR oz. stopnji konverzije (ki pove ali znamo obiskovalce pretvarjati v kupce).

Tretji in zadnji pa kje kazalnik pa je ROI (angl. Return on Investment) ali stopnja povrnitve investicije. ROI je kazalnik, ki ga uporabljamo za izračun učinkovitosti investicije (tudi investicije v spletni nastop). ROI bo odgovoril na vprašanje ali se investicija v spletni nastop izplača.

Enostaven primer izračun ROI kazalnika

V okviru spletne trgovine prodajate en izdelek v vrednosti 100 EUR. Izdelate 5 letno strategijo spletnega nastopa (spletna stran, oglaševanje na spletu, optimizacija strani, družbena omrežja). Vrednost investicije za 5 letni nastop znaša 10.000 EUR.

S pomočjo spleta prodate v povprečju dva izdelka na mesec. 2 izdelka * 12 mesecev * 5 let = 1200 izdelkov v 5 letih. Ker je cena enega proizvoda 100 EUR pomeni, da je vaš prihodek v petih letih 12.000 EUR.

Iz tega lahko enostavno izračunamo ROI = (prihodek / investicijski strošek) * 100 = 120%.

Investicija v spletni nastop se povrne z dodatnim (20%) zaslužkom.

Problemi povezani z ROI spletnega nastopa v praksi!

ROI se v praksi težko izračuna. Nanj vpliva veliko posrednih dejavnikov, ki jih je potrebno ovrednotiti v denarju (to pa je povezano s subjektivno oceno posameznika). Nekaj problemov povezanih z ROI:

1. Nepoznavanje ROI. Prva težava je v tem, da večina podjetij pojma ROI spletnega nastopa sploh ne pozna oz. kazalnika ne izračunava.

2. Vpliv na prepoznavnost blagovne znamke. Za pravilen izračun ROI je potrebno ovrednotiti učinek na dvig prepoznavnosti blagovne znamke. Če aktivno nastopamo na spletu nekaj let ljudje bolje poznajo naš »brand« in se z njim poistovetijo.

3. Doseganje spletnih ciljev. Pridobljeni kontaktni stiki oz. potencialni kupci, število ogledov kataloga, mreža stikov na socialnih omrežjih in drugi spletni cilji morajo biti pravilno ovrednoteni, da lahko izračunamo prispevek k ROI. Vse to predstavlja določeno vrednost za podjetje pri prodajnih in promocijskih dejavnostih.

Kaj lahko uniči ROI vaše spletne predstavitve?

1. Prioriteta na »fancy« izgledu. Velikokrat se pozabi na kvalitetno vsebino in informacije, ki bodo zanimale potencialne kupce. Namesto tega je za naročnika pomembno, da je spletna stran polna animacij in barvastih gumbov in ikon. To pa v praksi pogosto negativno vpliva na ROI.

2. Zanemarjanje ciljne publike. Spletni nastop je namenjen potencialnim kupcem, ki na koncu ustvarjajo prihodek. Pomembno je, da na spletu upoštevamo dobre prakse in nasvete strokovnjakov na tem področju, ne pa lastne okuse.

3. Necelovit pristop pri načrtovanju spletnega nastopa. Spletni nastop potrebuje cilje, časovni okvir in orodja za dosego ciljev. Orodij je veliko - a na žalost niso zastonj. Zato je zelo pomembno, da izberemo orodja, ki so usklajena s cilji in »budgetom«. Naknadno spreminjanje ciljev in orodij načeloma privede do višjih stroškov spletnega nastopa.

4. Zanemarjena uporabniška izkušnja. Nekatere raziskave kažejo, da imamo le nekaj sekund, da prepričamo obiskovalca za akcijo. Zelo pomembno je, da sta dizajn in vsebine pripravljene tako, da bo uporabnik dosegel cilje spletne strani (vpis na enovice, všečkanje vsebine, izpolnitev obrazca za povpraševanje itn.). Spletnega obiskovalca moramo stalno stimulirati k akciji.

5. Nejasnost povezana z namenom spletnega nastopa. Sliši se čudno, vendar naročniki pogosto ne vedo, kaj pravzaprav želijo doseči s spletnim nastopom. Iz tega težko definiramo vse potrebne funkcionalnosti, ki so osnova za pripravo vrednostni investicije za spletni načrt.

Kaj pozitivno vpliva na ROI spletnega nastopa?

1. Dobra uporabniška izkušnja. Odličen dizajn ni le »všečen dizajn«. Potrebno je poznati uporabnika in njegovo obnašanje na spletu. Dobra uporabniška izkušnja pomeni, da se uporabnik na spletni strani hitro znajde. Grafični in vsebinski elementi na spletu morajo motivirati uporabnike k sprotni interakciji s spletno stranjo.

2. Odlične informacije. Potrebno je pripraviti informacije, ki bodo olajšale nakupni proces potencialnih kupcev. To so na primer posnetki dobrih primerov uporabe, slikovno gradivo, primerjalne tabele. V praksi pa je pogosto težava prikazati osnovno ponudbo izdelkov.

3. Poznavanje ciljne publike. Že nekajkrat omenjeno! To je zelo pomembno. Če je spletna stran namenjena na primer starejšim osebam je potrebno biti enostavni. Uporabiti velike »fonte«. Pri dizajnu je potrebno upoštevati, da starejši niso vešči z računalnikom.

4. Cilj! Spoznajte cilje spletnega nastopa, ki so usklajeni s cilji vašega podjetja. Cilje merite!

 

Uporabni članki

 • 5 nasvetov za pisanje naslovov, ki prepričajo oz. prodajajo
  Atraktivni naslovi so ključnega pomena, da na spletu uporabnika prepričate oz. prodate zgodbo. Naslovi so prva stvar, ki jo ljudje preberejo (na spletu) - pogosto pa so edina stvar, ki jo ljudje preberejo, zato je pisanje kvalitetnih naslovnic ena izmed…
  Datum: 22. Avgust 2015
 • Kako spletno stran spremeniti v prodajalca, ki za vas dela 24/7?
  Prepričan sem, da je tvoje podjetje na spletu zato, da na nek način izboljšaš posel. Tvoj posel lahko izboljšaš na veliko načinov, ki jih lahko združimo v tri skupine: Način št. 1: želiš pridobiti več kupcev. Način št. 2: želiš…
  Datum: 19. Julij 2015
 • Zakaj ljudje nakupujejo preko spleta?
  Spletno nakupovanje postaja vse bolj priljubljeno. Do leta 2018 se ocenjuje, da bo vrednost spletnih nakupov presegla 2000 milijard ameriških zelencev. Zaradi pocenitve spletnih tehnologij v zadnjem desetletju pa je tovrstna prodaja postala zanimiva tudi za manjša podjetja in trgovine,…
  Datum: 09. Februar 2015
 • 8 psiholoških »trikov« za več potencialnih kupcev preko spleta
  Namen vsakega spletnega mesta je uresničevanje poslovnih ciljev. Spletna stran k temu lahko pripomore tako, da poveča prodajo podjetja! Pri planiranju nastopa na spletu podjetja izpostavijo odlične proizvode, storitve, nagrade, najboljše storitve in vse najboljše reference ali izvedene projekte. Nič…
  Datum: 15. Junij 2014
 • Današnja potegavščina
  Po emailu sem dobil sporočilo od prijatelja! Prijatelj naj bi mi delil nek dokument, ki naj bi bil shranjen na Google Drive (Googlova storitev za shranjevanje dokumentov v "oblaku") . Sumljivo je bilo že to, da je bilo sporočilo v…
  Datum: 04. Junij 2014

Lokacija

Nahajamo se na slovenski obali! Za vse informacije nas lahko kontaktirate.

LOKACIJA:

UIP (Univerzitetni inkubator primorske)
Ferrarska ulica 8,
6000 Koper
Pisarna 1

 

PODATKI O PODJETJU:

Matej Bevc s.p., spletne rešitve,
Kraljeva 11
6000 Koper