04. Marec 2014

6 tipičnih napak naročnikov spletnih storitev

Na uspeh spletnega nastopa vpliva mnogo dejavnikov - tudi naročnik. V nadaljevanju je predstavljen spisek tipičnih napak, ki jih storijo naročniki pri prenovi ali postavitvi novega spletnega mesta.

Najprej pa obrazložitev uporabe nekaterih pojmov za potrebe tega članka:

Naročnik: Tisti, ki spletno storitev naroča (kupec). Tudi tisti, ki vpliva na potek realizacije spletne storitve (npr. šef marketinga, komisija, poslovni partner).

Dizajn: Skupek vseh grafičnih, tekstovnih (in drugih) elementov, ki tvorijo spletno stran. Dizajn je tudi način postavitve teh elementov. Namen dizajna je doseganje cilja spletne strani. V tem članku cilj dizajna ni stranki všečna stran.

Cilj: Končni namen spletnega nastopa. V najširšem smislu je cilj doseganje visoke stopnje povrnitve investicije v spletni nastop. Cilj mora biti merljiv.

Napaka št. 1: Naročnik vpliva na proces postavitve dizajna na podlagi lastnih občutkov

Spletno mesto je namenjeno potencialnim kupcem - je pravzaprav prodajno orodje. Pri prodaji vse šteje! Ali vas vodi korak proti prodaji ali pa korak stran od prodaje. Naročniki pa na to pozabijo in se osredotočijo na lastne občutke, s katerimi negativno vplivajo na proces priprave dizajna spletne strani.

Problem vmešavanja je, da naročniki ne poznajo osnov obnašanja uporabnika na spletu. Dizajn ne pomeni le kombiniranje barv in fontov. Ključ je v psihologiji ljudi in njihovem obnašanju. Naloga dobrega dizajnerja je vplivati na obnašanje obiskovalca na spletu z namenom doseganja cilja spletnega mesta.

Da ne bo pomote: prisotnost naročnika je zelo pomembna, saj podaja ključne informacije o podjetju. Zato je najbolje, da tesno sodelujete z izbranim dizajnerjem. Vprašajte, kako posamezni grafični element vpliva pri doseganju cilja spletnega mesta in tako vašega posla.

Skrajni primer vpliva naročnika na dizajnerja lahko preberete v tem stripu.

Napaka št. 2: Izbor najcenejše ponudbe

V naravi človeka je, da preferira proizvode z nižjo ceno! Tipični scenarij je naslednji: Naročnik potrebuje spletno mesto. Pošlje e-pošto desetim ponudnikom z nekaj vrsticami. Čez dan ali dva prispejo vse ponudbe. Njihov cenovni razpon pa je od 1000 do 5000 EUR. Odgovor je logičen – večina izbere najnižjo oz. večina se nagiba k cenejšim izbiram, ne glede na vsebino.

Tudi razpon avtomobila srednjega razreda je lahko od 10.000 do 50.000 EUR, a razlike med njimi so kar precejšnje!

Ko izbirate različne možnosti, morate razumeti, kaj vpliva na ceno spletnega nastopa. Ponudniki vam lahko poleg spletne strani ponujajo še druge spletne tehnologije (optimizacija strani, »pay per click«, družabna omrežja, itn.), ki so običajno bolj pomembne kot sama spletna stran. Zelo verjetno je, da najboljša rešitev ni najcenejša.

Napaka št. 3: Slabe vsebine (in s tem komunikacija)

Na spletu velja pravilo »Content is King«, ki preprosto pravi, da so vsebine najbolj pomemben element na spletu. V teoriji je priprava vsebin prvi korak za dober nastop na spletu. V praksi pa je to večinoma na zadnjem mestu. Naročniki spletnih storitev ne poskrbijo za pripravo kvalitetnih vsebin za splet.

Vsebine za splet morajo biti ustrezno prilagojene. Včasih se na spletu znajdejo pdf dokumenti, tehnični listi in podobne oblike vsebin. Na spletu imate na voljo le nekaj sekund, da pritegnete pozornost obiskovalca, zato so omenjene oblike vsebin popolnoma neprimerne. Zelo slaba praksa, ki se pogosto pojavi, je kopiranje vsebin iz drugih spletnih mest. To pa zelo slabo vpliva na dobro uvrščanje v spletnih iskalnikih.

Z odličnimi vsebinami boste prehiteli konkurenco. Zagotovite čas in/ali denar za pripravo odličnih vsebin, ki bodo pritegnili vaše potencialne kupce. Zagotovite vsebine, ki jih bodo ljudje radi delili na spletu. Na dolgi rok se bo investicija zagotovo izplačala. Kvalitetne vsebine so tudi osnova za optimizacijo spletnih strani in druge marketinške aktivnosti.

Napaka št. 4: Zanemarjanje cilja spletne strani

V poslu je cilj je temelj za vsako odločitev! Tudi nastopanje na spletu je del posla, zato tudi na spletu potrebujete jasne cilje. 

Primeri dobrih spletnih ciljev so:

 • povečanje prodaje za x %,
 • pridobivanje x števila stikov potencialnih kupcev,
 • pridobiti x števila povpraševanj preko spleta.

Cilj mora biti jasen in merljiv. Definirajte spletne cilje, ki so povezani z vašimi poslovnimi cilji. V praksi ima zelo malo podjetij definirane spletne cilje. To pa je enako, kot da bi ciljali tarčo v megli.

Napaka št. 5: Zanemarjanje odzivnega dizajna

Potrebno je slediti tehnološkim trendom. Včasih se še zgodi, da naročnika odziven dizajn ne zanima. Dejstvo pa je, da prodaja pametnih telefonov in tablic strmo narašča. Strmo narašča tudi brskanje za nakupne odločitve s pomočjo tovrstnih naprav. Brez odzivnega dizajna boste na dolgi rok izgubljali potencialne kupce.

Več informacij in številk o tem lahko dobite na spletni strani searchengineland.com in startupdonut.co.uk.

Napaka št. 6: Mišljenje, da je spletna stran dovolj

Potrebujete plan za pretvarjanje spletnih obiskovalcev! Danes spletna stran ni dovolj! Poskrbeti morate za marketinški načrt, ki bo zagotovil obisk spletnega mesta in predvsem pretvarjanje obiska v kupce. Če boste imeli plan boste zagotovo korak pred konkurenco, saj boste med 19% uspešnih podjetij, ki to počne.

Spletne tehnologije vam nudijo natančne podatke o vseh aktivnostih, ki jih na spletu počente. V vsakem trenutku imate informacijo o tem, koliko vas aktivnost stane in kakšen je doprinos (v obliki obiskov, povpraševanj, prodaje izdelkov) za vaš posel.

Uporabni članki

 • 5 nasvetov za pisanje naslovov, ki prepričajo oz. prodajajo
  Atraktivni naslovi so ključnega pomena, da na spletu uporabnika prepričate oz. prodate zgodbo. Naslovi so prva stvar, ki jo ljudje preberejo (na spletu) - pogosto pa so edina stvar, ki jo ljudje preberejo, zato je pisanje kvalitetnih naslovnic ena izmed…
  Datum: 22. Avgust 2015
 • Kako spletno stran spremeniti v prodajalca, ki za vas dela 24/7?
  Prepričan sem, da je tvoje podjetje na spletu zato, da na nek način izboljšaš posel. Tvoj posel lahko izboljšaš na veliko načinov, ki jih lahko združimo v tri skupine: Način št. 1: želiš pridobiti več kupcev. Način št. 2: želiš…
  Datum: 19. Julij 2015
 • Zakaj ljudje nakupujejo preko spleta?
  Spletno nakupovanje postaja vse bolj priljubljeno. Do leta 2018 se ocenjuje, da bo vrednost spletnih nakupov presegla 2000 milijard ameriških zelencev. Zaradi pocenitve spletnih tehnologij v zadnjem desetletju pa je tovrstna prodaja postala zanimiva tudi za manjša podjetja in trgovine,…
  Datum: 09. Februar 2015
 • 8 psiholoških »trikov« za več potencialnih kupcev preko spleta
  Namen vsakega spletnega mesta je uresničevanje poslovnih ciljev. Spletna stran k temu lahko pripomore tako, da poveča prodajo podjetja! Pri planiranju nastopa na spletu podjetja izpostavijo odlične proizvode, storitve, nagrade, najboljše storitve in vse najboljše reference ali izvedene projekte. Nič…
  Datum: 15. Junij 2014
 • Današnja potegavščina
  Po emailu sem dobil sporočilo od prijatelja! Prijatelj naj bi mi delil nek dokument, ki naj bi bil shranjen na Google Drive (Googlova storitev za shranjevanje dokumentov v "oblaku") . Sumljivo je bilo že to, da je bilo sporočilo v…
  Datum: 04. Junij 2014

Lokacija

Nahajamo se na slovenski obali! Za vse informacije nas lahko kontaktirate.

LOKACIJA:

UIP (Univerzitetni inkubator primorske)
Ferrarska ulica 8,
6000 Koper
Pisarna 1

 

PODATKI O PODJETJU:

Matej Bevc s.p., spletne rešitve,
Kraljeva 11
6000 Koper