16. Marec 2014

Kaj morate vprašati ponudnika SEO storitev?

SEO = "Search engine optimization" - V slovenskem jeziku pomeni optimizacija spletnih strani.

Zakaj podjetje potrebuje optimizacijo?

Z optimizacijo spletnih strani zagotavljamo visoko uvrščanje spletne strani v spletnih iskalnih (kot je to Google iskalnik) za izbrane ključne besede.

80% uporabnikov na spletu, pogleda le prvo stran v Google iskalniku, ko vpiše iskano besedo. Če tam ni vaših proizvodov ali storitev izgubljate pomembne kupce.

Več prodaje in profita s pomočjo SEO?

Boljše pozicije v Googlu bodo izboljšale prepoznavnost blagovne znamke in prodajo ter profit vašega posla na spletu. V nekaterih primerih je to preprosto v drugih pa je optimizacija strani dolgoročni projekt.

Glavni dejavnik, ki na to vpliva je moč konkurence na spletu v vaši panogi.

Če niste zadovoljni z obiskom vaše spletne strani lahko najamete SEO strokovnjaka, ki vam bo pomagal pri optimizaciji spletne strani. Takih strokovnjakov je veliko, zato sem pripravil spisek vprašanj, ki jih morate postaviti, da dobite profesionalno storitev optimizacije spletnih strani.

7 Vprašanj za SEO strokovnjaka

1. Ali nudite 100% garancijo na rezultate?

Če je odgovor DA, priporočam, da izberete drugega ponudnika.

100% Garancija pri optimizaciji spletnih strani ne obstaja. Spletni iskalniki stalno spreminjajo način delovanja (oz. t.i. iskalne algoritme). Rezultati SEO optimizacije so odvisni, tudi od vaše konkurence (oz. aktivnosti na področju SEO).

2. Ali lahko razložite "ONSITE" in "OFFSITE" optimizacijo? Kaj nam priporočate?

SEO optimizacija pozna dva osnovna pristopa.

 • On-site optimizacija: Vse, kar je povezano s spremembami na spletni strani. To je optimizacija kode spletne strani, popravki na vsebinah spletne strani, naslovne oznake itn.
 • Off-site optimizacija: Aktivnosti, ki niso povezane s spremembami na spletni strani. To so npr. pisanje kakovostnih člankov, link-building, vnos v spletne imenike itn.

SEO svetovalec mora hitro pojasniti razliko in vam priporočiti kaj je za vas primerno. Če je vaš posel v nišnih tržnih panogah je on-site optimizacija načeloma dovolj.

V primeru večje konkurence v vaši panogi bo potrebna tudi off-site optimizacija. Off-site optimizacija je načeloma dolgoročni in dražji proces. Vprašajte SEO svetovalca, da vam razloži, kako se bo investicija povrnila.

3. Ali lahko razložite "white hat"  in "black hat" tehnike? Kaj priporočate?

SEO optimizacijo delimo tudi na t.i. "white hat" in "black hat".

 • "White hat" tehnike so pravzaprav smernice, ki jih priporočajo spletni iskalnik. To so preizkušeni primeri dobrih praks, ki imajo pozitiven učinek na dolgi rok.
 • "Black hat" tehnike so tiste, ki jih spletni iskalniki preganjajo. To so neetične in zavajajoče metode, ki imajo načeloma kratkoročni učinek. V skrajnem primeru lahko povzročijo izbris vaše spletne strani iz spletnih iskalnikov.

Sem mnenja, da profesionalni SEO strokovnjak ne sme priporočati ali stimulirati uporabe "black hat" tehnik, ker to zavaja uporabnike, spletne iskalnike in škodi spletnemu nastopu na dolgi rok.

4. Ali bomo imeli vpogled v spremembe, ki jih boste naredili?

Pri SEO optimizaciji je običajno potrebno napraviti spremembe na spletni strani, morda tudi na drugih spletnih računih, kot so to spletni imeniki, Google Places, Google +, Facebook.

Dobro je, da sledite spremembam vašega spletnega nastopa.

5. Kako merite rezultate optimizacije spletnih strani?

To je zelo dobro vprašanje. Potencialni SEO strokovnjak mora vedeti, katere indikatorje uspešnosti bo uporabil za merjenje rezultatov. Še bolje je, če to pojasni z vidika vaših poslovnih ciljev.

Odgovor na to vprašanje je odvisen tudi od namena in strategije povezane s SEO optimizacijo. SEO strokovnjak naj vam razloži merila uspešnosti na področju SEO optimizacije?

6. Ali lahko navedete nekaj vaših referenc?

Odličen SEO strokovnjak bo z veseljem pokazal opravljene projekte. Ta informacija je za vas pomembna, saj lahko dodatno raziščete delo SEO strokovnjaka na spletu. Med referencami lahko zasledite poslovnega partnerja, prijatelja ali konkurenta.

7. Ali lahko navedete, katera orodja boste uporabili za SEO optimizacijo?

Pri optimizaciji spletnih strani je potrebno uporabiti razna orodja za analizo ključnih besed, analizo konkurence, gostoto ključnih besed ipd.

Naj vam SEO strokovnjak pokaže orodja, ki jih uporablja. Tako boste tudi sami dobili občutek o tem, kako optimizacija spletnih strani poteka.

Uporabni članki

 • 5 nasvetov za pisanje naslovov, ki prepričajo oz. prodajajo
  Atraktivni naslovi so ključnega pomena, da na spletu uporabnika prepričate oz. prodate zgodbo. Naslovi so prva stvar, ki jo ljudje preberejo (na spletu) - pogosto pa so edina stvar, ki jo ljudje preberejo, zato je pisanje kvalitetnih naslovnic ena izmed…
  Datum: 22. Avgust 2015
 • Kako spletno stran spremeniti v prodajalca, ki za vas dela 24/7?
  Prepričan sem, da je tvoje podjetje na spletu zato, da na nek način izboljšaš posel. Tvoj posel lahko izboljšaš na veliko načinov, ki jih lahko združimo v tri skupine: Način št. 1: želiš pridobiti več kupcev. Način št. 2: želiš…
  Datum: 19. Julij 2015
 • Zakaj ljudje nakupujejo preko spleta?
  Spletno nakupovanje postaja vse bolj priljubljeno. Do leta 2018 se ocenjuje, da bo vrednost spletnih nakupov presegla 2000 milijard ameriških zelencev. Zaradi pocenitve spletnih tehnologij v zadnjem desetletju pa je tovrstna prodaja postala zanimiva tudi za manjša podjetja in trgovine,…
  Datum: 09. Februar 2015
 • 8 psiholoških »trikov« za več potencialnih kupcev preko spleta
  Namen vsakega spletnega mesta je uresničevanje poslovnih ciljev. Spletna stran k temu lahko pripomore tako, da poveča prodajo podjetja! Pri planiranju nastopa na spletu podjetja izpostavijo odlične proizvode, storitve, nagrade, najboljše storitve in vse najboljše reference ali izvedene projekte. Nič…
  Datum: 15. Junij 2014
 • Današnja potegavščina
  Po emailu sem dobil sporočilo od prijatelja! Prijatelj naj bi mi delil nek dokument, ki naj bi bil shranjen na Google Drive (Googlova storitev za shranjevanje dokumentov v "oblaku") . Sumljivo je bilo že to, da je bilo sporočilo v…
  Datum: 04. Junij 2014

Lokacija

Nahajamo se na slovenski obali! Za vse informacije nas lahko kontaktirate.

LOKACIJA:

UIP (Univerzitetni inkubator primorske)
Ferrarska ulica 8,
6000 Koper
Pisarna 1

 

PODATKI O PODJETJU:

Matej Bevc s.p., spletne rešitve,
Kraljeva 11
6000 Koper