15. Junij 2014

8 psiholoških »trikov« za več potencialnih kupcev preko spleta

Namen vsakega spletnega mesta je uresničevanje poslovnih ciljev. Spletna stran k temu lahko pripomore tako, da poveča prodajo podjetja!

Pri planiranju nastopa na spletu podjetja izpostavijo odlične proizvode, storitve, nagrade, najboljše storitve in vse najboljše reference ali izvedene projekte. Nič narobe! Problem je le v tem, da pozornosti ne namenijo uporabnikom spletnega mesta – torej potencialnim kupcem in njihovim željam. Prav tako se ne vprašajo kaj povprečni kupec na spletu želi in kako se na spletu obnaša.

Dobra novica: študije in raziskave kažejo tipične vzorce obnašanja na spletu, ki jih lahko uporabimo za doseganje spletnih in poslovnih ciljev

Na srečo je znanost naredila ogromno raziskav, ki jasno nakazujejo tipične vedenjske vzorce obnašanja na spletu. In prav te vedenjske vzorce moramo upoštevati, ko izdelujemo ali prenavljamo spletno stran.

Oblikovanje spletnega mesta ne pomeni le lepih ikon, barv, simpatičnih slikic in na koncu ustvarjanje všečne »fency« oblike.

Bistvo oblikovanja spletnega mesta je (tudi) poznavanje tipičnega obiskovalca in njegovo obnašanje – torej psihološke dejavnike.

Kateri, so torej psihološki dejavniki, ki štejejo?

1. Kdo je tipični obiskovalec spletnega mesta (oz. skupine tipičnih obiskovalcev).

Vedeti morate, kakšni profili obiskovalcev bodo iz tega ali onega konca prihajali na spletno stran. Splošna oblika spletne strani mora biti prilagojena tipičnim obiskovalcem spletnega mesta.

2. Kaj želite, da uporabnik stori na vašem spletnem mestu?

Za vsakega uporabnika je potrebno imeti pripravljen načrt. Kaj želite, da uporabnik na spletni strani stori? Morda nakup produkta; izpolnitev povpraševanja; ogled kataloga; klic; ogled video posnetka, všečkanje na Facebooku.

3. Stimulirajte uporabnika k akciji (angl. Call to Action)

Ljudje smo po definiciji leni. Prav zato je pomembno, da vsakega obiskovalca povabimo, da nekaj stori na spletni strani.

Obiskovalca na spletni strani na vsakem koraku jasno stimulirajte k akciji.

4. Sodobne naprave spreminjajo načine uporabe spleta

Telefoni in tablice so danes vsepovsod. Nakupovanje preko telefona ali preko osebnega računalnika je za uporabnike popolnoma različno.

Če spletna stran ne omogoča dobre uporabniške izkušnje na vseh napravah boste izgubili kupce.

5. Manj možnosti ima uporabnik = večja verjetnost za odločitev!?

Različne študije obnašanja uporabnikov (pa ne le na spletu) nakazujejo idejo, da sta število možnosti, ki jih ima človek in verjetnost za odločitev (nakupa) v obratnem sorazmerju. Mislim, da to idejo podpira tudi mnogo sodobnih »dizajnov« spletnih strani, ki se fokusirajo na nekaj aktivnosti, ki jih mora izvesti človek na spletu.

Predlog! Izpostavite maksimalno 3 možnosti, ki imajo največji učinek na spletne cilje.

6. Izogibanje prenasičenosti spletnega mesta

Izogibajte se t.i. »kognitivni obremenitvi«. Tako, kot računalniki imajo tudi človeški možgani omejeno »procesorsko moč«. Na prenasičenih spletnih mestih uporabniki težje iščejo in najdejo informacije, ki jih zanimajo.

Študije so pokazale visoko povezanost med nasičenimi spletnimi stranmi in % odhoda obiskovalcev iz spletnega mesta.

Kratko in jedrnato podajanje informacij na spletu je izredno pomembno!

7. Upoštevajte uporabnikom že znane vzorce

Pri načrtovanju in oblikovanju spletnega mesta se zgodi, da »dizajner« v imenu kreativnosti pozabi na tipičen izgled spletnega mesta, ki je uporabniku že znan.

Tipična spletna stran ima logotip v levem zgornjem kotu, menijsko vrstico na vrhu ali na levi strani. Kontakte o podjetju v nogi spletne strani itn.

Predstavljajte si dizajn spletnega mesta, kot dizajn notranjosti avtomobila. Notranjost vsakega avtomobila je zelo različna – a postavitev je bolj ali manj enaka; volan na levi, menjalnik in avtoradio na sredini, števci za volanom itn.

Izogibajte se dizajnom, kjer je volan na desni, števci na stropu, menjalnik na levi strani in smerokazi namesto menjalnika.

8. Ljudje na spletu so nepotrpežljivi

Ljudje vsebin na spletu načeloma ne beremo; temveč vsebine »skeniramo«.

Namesto dolgih in suhoparnih tekstov uporabite naslovne vrstice in poudarjen tekst. V zadnjem času so zelo popularne tudi t.i. info-grafike.

 

Uporabni članki

 • 5 nasvetov za pisanje naslovov, ki prepričajo oz. prodajajo
  Atraktivni naslovi so ključnega pomena, da na spletu uporabnika prepričate oz. prodate zgodbo. Naslovi so prva stvar, ki jo ljudje preberejo (na spletu) - pogosto pa so edina stvar, ki jo ljudje preberejo, zato je pisanje kvalitetnih naslovnic ena izmed…
  Datum: 22. Avgust 2015
 • Kako spletno stran spremeniti v prodajalca, ki za vas dela 24/7?
  Prepričan sem, da je tvoje podjetje na spletu zato, da na nek način izboljšaš posel. Tvoj posel lahko izboljšaš na veliko načinov, ki jih lahko združimo v tri skupine: Način št. 1: želiš pridobiti več kupcev. Način št. 2: želiš…
  Datum: 19. Julij 2015
 • Zakaj ljudje nakupujejo preko spleta?
  Spletno nakupovanje postaja vse bolj priljubljeno. Do leta 2018 se ocenjuje, da bo vrednost spletnih nakupov presegla 2000 milijard ameriških zelencev. Zaradi pocenitve spletnih tehnologij v zadnjem desetletju pa je tovrstna prodaja postala zanimiva tudi za manjša podjetja in trgovine,…
  Datum: 09. Februar 2015
 • 8 psiholoških »trikov« za več potencialnih kupcev preko spleta
  Namen vsakega spletnega mesta je uresničevanje poslovnih ciljev. Spletna stran k temu lahko pripomore tako, da poveča prodajo podjetja! Pri planiranju nastopa na spletu podjetja izpostavijo odlične proizvode, storitve, nagrade, najboljše storitve in vse najboljše reference ali izvedene projekte. Nič…
  Datum: 15. Junij 2014
 • Današnja potegavščina
  Po emailu sem dobil sporočilo od prijatelja! Prijatelj naj bi mi delil nek dokument, ki naj bi bil shranjen na Google Drive (Googlova storitev za shranjevanje dokumentov v "oblaku") . Sumljivo je bilo že to, da je bilo sporočilo v…
  Datum: 04. Junij 2014

Lokacija

Nahajamo se na slovenski obali! Za vse informacije nas lahko kontaktirate.

LOKACIJA:

UIP (Univerzitetni inkubator primorske)
Ferrarska ulica 8,
6000 Koper
Pisarna 1

 

PODATKI O PODJETJU:

Matej Bevc s.p., spletne rešitve,
Kraljeva 11
6000 Koper