22. Avgust 2015

5 nasvetov za pisanje naslovov, ki prepričajo oz. prodajajo

Atraktivni naslovi so ključnega pomena, da na spletu uporabnika prepričate oz. prodate zgodbo.

Naslovi so prva stvar, ki jo ljudje preberejo (na spletu) - pogosto pa so edina stvar, ki jo ljudje preberejo, zato je pisanje kvalitetnih naslovnic ena izmed prioritetnih nalog, če želiš na spletu prodajati izdelke in storitve.

Raziskave kažejo, da kratki in jedrnati naslovi zvenijo verodostojni in jih zato tudi prej opazimo in preberemo.

Zato v nadaljevanju ne spreglej 5 nasvetov za pripravo dobrih naslovnic:

 

1. Naslov naj bo razumljiv tudi izven konteksta

Naslovne vrstice se pojavijo (na spletu) tudi izven konteksta. Vidimo jih na primer; v rezultatih iskanja, na socialnih omrežjih, v aplikacijah ipd.

Zaradi tega zagotovi, da so naslove vrstice opisne in zelo jasne – tudi če jih umakneš iz konteksta oz. povezane zgodbe.

Glej na naslovno vrstico, kot neke vrste »mikro-vsebino«, ki mora podati vse ključne informacije o pripadajočem tekstu. Ljudje ne zgubljajo veliko energije in časa z vsebinami in naslovnicami, ki so nejasne.

 

2. Povej bralcem kaj koristnega

Poglej na zadevo iz vidika bralca na spletu.

Ko se na ekranu prikaže polno različnih povezav (npr.: v iskalniku Google), bo bralec svoj čas najbolje izkoristil tako, da bo kliknil povezavo, za katero ocenjuje, da je zanj pomembna (oz. vredna).

Zato moraš napisati naslove, ki so za bralca koristni in kar se da specifični. Povej dejstva ali podatke, ki takoj pritegnejo zanimanje bralca.

Izogibaj se pisanja splošnih naslovnic, ki nimajo posebne dodane vrednosti vrednosti. Bodi specifičen in povej točne koristi tvojega izdelka ali storitve tako, da vzbudiš bralčevo radovednost.

 

3. Ne išči »fency« izrazov, žargon uporabljaj pogojno

Izogibaj se uporabi pojmov, ki jih razumejo le nekatere skupine ljudi. Naj te ne premami vključevanje formalnega jezika in pojmov, da bo tekst izpadel modern in »cool«.

Specializiran jezik in žargon uporabi le v primerih, ko lahko izboljšaš komunikacijo. V tem primeru vedno preveri ali vaše občinstvo resnično razume bistvo tvojega pisanja.

Tekst naj bo enostaven in razumljiv za ciljno občinstvo.

 

4. Izpusti nebistvene besede

Naslovne vrstice so mesto, kjer je potrebno dobro izkoristiti prostor za vsako besedo.

Vzemi si čas in iz naslovnic izloči nepotrebne besede in nepotrebno zapletanje besednih zvez. Dobra praksa je tudi, da se v naslovnicah uporabi številke – kot je primer v naslovu tega članka.

Krajši naslovi zahtevajo manj kognitivnega napora, zato so iz vidika uporabnika boljši. Dolgi naslovi pa se lahko napačno prikazujejo na različnih napravah z manjšimi zasloni.

 

5. V naslovnicah uporabi kvalitetne ključne besede

Eden od enostavnih načinov, da na spletni strani povečaš obisk je da v naslovnice vključiš kvalitetne ključne besede.

Katere so kvalitetne besede pokaže analiza ključnih besed. V kolikor te informacije nimaš na razpolago moraš delati po občutku. Pomisli, kaj bi v iskalnik zapisal bralec, ki si želi prebrati o tvojem izdelku, storitvi ali članku.

Take ključne besede vključi na začetek naslovnih vrstic, saj to povečuje verjetnost, da bodo naslovnice opažene. Raziskave namreč kažejo, da dajejo bralci največ pozornosti prvim besedam v naslovih.

 

Zaključek

Naredi dober vtis s kratkimi in jasnimi naslovnicami. Zagotovi verodostojnost tako, da se izogibaš uporabi žargona. Pomisli in izpostavi, kaj je za uporabnika koristno. Uporabniku naj bo takoj jasno o čem govori vsebina, ki jo naslovnica »opisuje«. Ne pozabi na kvalitetne ključne besede. Tako boš koristen za uporabnika in bolj prijazen iskalniku.

 

 

Uporabni članki

 • 5 nasvetov za pisanje naslovov, ki prepričajo oz. prodajajo
  Atraktivni naslovi so ključnega pomena, da na spletu uporabnika prepričate oz. prodate zgodbo. Naslovi so prva stvar, ki jo ljudje preberejo (na spletu) - pogosto pa so edina stvar, ki jo ljudje preberejo, zato je pisanje kvalitetnih naslovnic ena izmed…
  Datum: 22. Avgust 2015
 • Kako spletno stran spremeniti v prodajalca, ki za vas dela 24/7?
  Prepričan sem, da je tvoje podjetje na spletu zato, da na nek način izboljšaš posel. Tvoj posel lahko izboljšaš na veliko načinov, ki jih lahko združimo v tri skupine: Način št. 1: želiš pridobiti več kupcev. Način št. 2: želiš…
  Datum: 19. Julij 2015
 • Zakaj ljudje nakupujejo preko spleta?
  Spletno nakupovanje postaja vse bolj priljubljeno. Do leta 2018 se ocenjuje, da bo vrednost spletnih nakupov presegla 2000 milijard ameriških zelencev. Zaradi pocenitve spletnih tehnologij v zadnjem desetletju pa je tovrstna prodaja postala zanimiva tudi za manjša podjetja in trgovine,…
  Datum: 09. Februar 2015
 • 8 psiholoških »trikov« za več potencialnih kupcev preko spleta
  Namen vsakega spletnega mesta je uresničevanje poslovnih ciljev. Spletna stran k temu lahko pripomore tako, da poveča prodajo podjetja! Pri planiranju nastopa na spletu podjetja izpostavijo odlične proizvode, storitve, nagrade, najboljše storitve in vse najboljše reference ali izvedene projekte. Nič…
  Datum: 15. Junij 2014
 • Današnja potegavščina
  Po emailu sem dobil sporočilo od prijatelja! Prijatelj naj bi mi delil nek dokument, ki naj bi bil shranjen na Google Drive (Googlova storitev za shranjevanje dokumentov v "oblaku") . Sumljivo je bilo že to, da je bilo sporočilo v…
  Datum: 04. Junij 2014

Lokacija

Nahajamo se na slovenski obali! Za vse informacije nas lahko kontaktirate.

LOKACIJA:

UIP (Univerzitetni inkubator primorske)
Ferrarska ulica 8,
6000 Koper
Pisarna 1

 

PODATKI O PODJETJU:

Matej Bevc s.p., spletne rešitve,
Kraljeva 11
6000 Koper