30. Oktober 2012

10 faz načrtovanja spletne strani

Načrtovanje spletnih strani zahteva vrsto aktivnosti in nalog, ki jih morate sistematično in dosledno opraviti.

Pripravili smo 10 korakov, ki vas bodo vodili do postavitve učinkovite spletne predstavitve.

1. Potreba in določitev cilja

Najprej mora nastati potreba po spletni rešitvi (npr: spletni strani). Nato morate jasno definirati namen spletne strani (npr. predstavitev, prodaja izdelkov, skupinski projekt ipd.). Namenu sledi jasno definiran cilj spletne strani!

2. Analiza dejavnosti

Kaj želite sporočati? Kateri so proizvodi in storitve, ki jih želite prikazati? Komu jih želite prikazati?

Ta vprašanja vam bodo pomagala pri analizi vaše dejavnosti, ki je osnova za kvalitetno pripravo vsebin.

3. Priprava kvalitetnih vsebin

Pripravimo vsebine, ki bodo predstavljene na spletnem mestu. Določene vsebine so vidne samim uporabnikom določene pa le spletnim iskalnikom (t.i. META, ALT oznake ipd.). To so vsebine, ki so vključene v izvorni kodi spletne strani, uporabnik pa jih na samem spletnem mestu ne vidi. Pomembne so, saj iskalniki na podlagi (tudi) le teh razvrščajo spletne strani, ko vnesemo iskalno poizvedbo. Tako tekstovne vsebine, kot tudi vsebine v izvorni kodi morajo ustrezati načelom dobre optimizacije spletnih strani.

4. Analiza ključnih besed

Zmotno je prepričanje, da se optimizacija spletnih strani prične po tem, ko sta struktura in izgled spletne strani že narejena. Ko smo jasno definirali poslovne procese, proizvode oz. storitve, je potrebno ugotoviti, kako bomo slednje predstavili spletni skupnosti. Iščemo torej najbolj primerne ključne besede, ki odsevajo naše proizvode in/ali storitve. Pri tem upoštevamo število iskalnih poizvedb, verjetnost, da se bodo ključne besede pojavljale visoko v iskalnikih in ključne besede naših konkurentov. Več o analizi ključnih besed.

5. Določitev strukture in izdelava prototipa

Struktura spletne strani mora biti prijazna tako uporabniku, kot tudi spletnim iskalnikom. Informacije morajo biti sistematično urejene in hierarhično organizirane. Paziti moramo na globino hierarhičnih nivojev in širino posameznega nivoja. Pretiravanje v tem smislu nas lahko v očeh iskalnika penalizira. Izdelamo prototip spletnega mesta, kjer definiramo posamezne elemente (module) na spletnih straneh (tudi podstraneh) in določimo ter izberemo oblikovni okvir.

6. Objava spletne strani in vpis v spletne iskalnike in imenike

Ko je vaš projekt v zvezi z razvojem spletne strani zaključen, moramo spletno stran vpisati v večje iskalnike (npr. google, yahoo) in tudi specifične iskalnike, ki so odvisni od narave poslovanja podjetja oziroma namena naše spletne predstavitve.

7. Urejanje in upravljanje

Stalno in profesionalno urejanje in osveževanje spletne strani je ključno! Prav zanemarjanje slednjega je dejavnik slabega obiska in posledično neuspeha mnogih spletnih strani. Podjetja se ne zavedajo, da je potrebno zagotoviti vire za stalno urejanje in osveževanje spletnih strani z novimi vsebinami.

8. Spletno trženje

Glede na naravo podjetja in namen spletne predstavitve morate zagotoviti aktivnosti v zvezi s spletnim trženjem. To je pomembno predvsem, če želite aktivno promovirati vašo dejavnost.

Na spletu je ogromno možnosti za izvajanje takih aktivnosti (tako plačljive, kot neplačljive). Vsaka ima svoje prednosti in slabosti. Najbolj pomembno pa je, da se take aktivnosti izvajajo tam, kjer so vaši potencialni kupci oz. obiskovalci vaših spletnih strani.

9. Spremljanje učinkovitosti spletnih strani

Na spletu imate številne možnosti za spremljanje učinkovitosti spletnih strani. Obstajajo odlične brezplačne aplikacije, pa tudi tiste za katere boste odšteli kar precej denarja. Z njimi ugotavljamo, koliko obiskovalcev obiskuje našo spletno stran, od kod prihajajo, koliko časa preživijo na naši spletni strani, s kakšnimi ključnimi besedami prihajajo na našo spletno stran, kdaj zapustijo spletno stran itn.

Pridobivamo veliko informacij na podlagi katerih lahko stanje izboljšamo.

10. Podporne aplikacije

V zadnjih letih se medmrežje razvija v smeri vse večje prilagodljivosti po meri posameznika. Uporabniki si priljubljene spletne vsebine (novice, RSS, klepete, video, zvočne vsebine, forume, bloge itn.) urejajo kakor želijo znotraj spletnih portalov, kot so to naprimer Facebook, Igoogle, Netvibes, My Yahoo in drugi. Značilnost takih portalov je popolna prilagodljivost lastne spletne strani s t.i. pripomočki (angl. widget, gadgets, apps). Z njihovo pomočjo si uredimo vse pomembne informacije v brskalniku in tako nam za želene informacije ni potrebno skakati iz ene spletne strani na drugo. Take rešitve zagotovijo dodaten obisk, povečajo kredibilnost in položaj znotraj spletnega prostora.

 

Uporabni članki

 • 5 nasvetov za pisanje naslovov, ki prepričajo oz. prodajajo
  Atraktivni naslovi so ključnega pomena, da na spletu uporabnika prepričate oz. prodate zgodbo. Naslovi so prva stvar, ki jo ljudje preberejo (na spletu) - pogosto pa so edina stvar, ki jo ljudje preberejo, zato je pisanje kvalitetnih naslovnic ena izmed…
  Datum: 22. Avgust 2015
 • Kako spletno stran spremeniti v prodajalca, ki za vas dela 24/7?
  Prepričan sem, da je tvoje podjetje na spletu zato, da na nek način izboljšaš posel. Tvoj posel lahko izboljšaš na veliko načinov, ki jih lahko združimo v tri skupine: Način št. 1: želiš pridobiti več kupcev. Način št. 2: želiš…
  Datum: 19. Julij 2015
 • Zakaj ljudje nakupujejo preko spleta?
  Spletno nakupovanje postaja vse bolj priljubljeno. Do leta 2018 se ocenjuje, da bo vrednost spletnih nakupov presegla 2000 milijard ameriških zelencev. Zaradi pocenitve spletnih tehnologij v zadnjem desetletju pa je tovrstna prodaja postala zanimiva tudi za manjša podjetja in trgovine,…
  Datum: 09. Februar 2015
 • 8 psiholoških »trikov« za več potencialnih kupcev preko spleta
  Namen vsakega spletnega mesta je uresničevanje poslovnih ciljev. Spletna stran k temu lahko pripomore tako, da poveča prodajo podjetja! Pri planiranju nastopa na spletu podjetja izpostavijo odlične proizvode, storitve, nagrade, najboljše storitve in vse najboljše reference ali izvedene projekte. Nič…
  Datum: 15. Junij 2014
 • Današnja potegavščina
  Po emailu sem dobil sporočilo od prijatelja! Prijatelj naj bi mi delil nek dokument, ki naj bi bil shranjen na Google Drive (Googlova storitev za shranjevanje dokumentov v "oblaku") . Sumljivo je bilo že to, da je bilo sporočilo v…
  Datum: 04. Junij 2014

Lokacija

Nahajamo se na slovenski obali! Za vse informacije nas lahko kontaktirate.

LOKACIJA:

UIP (Univerzitetni inkubator primorske)
Ferrarska ulica 8,
6000 Koper
Pisarna 1

 

PODATKI O PODJETJU:

Matej Bevc s.p., spletne rešitve,
Kraljeva 11
6000 Koper