12. Junij 2012

Kako izboljšati vidnost v spletnih iskalnikih?

Kako izboljšati obisk na spletni strani? Kako izboljšati vidnost iskalniku? Kako zagotoviti, da je vaša spletna stran čim višje v Googlu ali drugih spletnih iskalnikih?

 • Kratek odgovor: Zagotoviti morate kvalitetne vsebine, ki jih ljudje radi berejo in posredujejo na spletu!

 

Znanost ali umetnost?

Spletna optimizacija velja bolj za umetnost, kot pa znanost. Poznamo veliko primerov dobrih praks, ki jih objavljajo sami spletni iskalniki (to mora biti osnova za vsakega lastnika spletne strani). Poleg tega pa poznamo veliko tehnik in idej, ki nastanejo na podlagi raznovrstnih testiranj in špekulacij o tem kako spletni iskalniki delujejo.

Večina informacij o tem, kako spletni iskalniki razvrščajo spletne strani ostaja strogo varovana skrivnost, saj je to osnova za zagotavljanje kakovostnih in relevantnih informacij za tistega, ki spletni iskalnik (npr. Google) uporablja.

 

5 Praktičnih nasvetov za izboljšanje uvrščanja v Googlu

Opomba: Oglejte si tudi novejši članek (Seo v 2013) o spremembah v Googlovem algoritmu

1. Pišite kvalitetne vsebine

"Copy / paste" iz drugih virov je najslabše kar lahko napravite. Zagotovite unikatne in zanimive vsebine, tako da bodo druge spletne strani, forumi, socialna omrežje "linkale" na vašo spletno stran. Opremite jih s slikami, video posnetki in vsem, kar lahko pritegne bralčevo pozornost. Vsebine naj spodbujajo obiskovlaca k "akciji" (klic, vnos obrazca, prenos kataloga itd.).

2. Zagotovite ustrezno strukturo/izgled spletnega mesta

Ustrezna struktura spletnega mesta pomeni, da so interne povezave (linki) dobro zasnovane. Potrebno je zagotoviti dobro uporabniško izkušnjo, ki uporabnika zadrži na spletni strani (praktični primer: uporaba zaznamkov, uporaba najbolj branih člankov in povezanih člankov).

3. Uporabljajte META DESCRIPTION in TITLE oznako

Večina sodobnih urejevalnikov spletnih strani (angl.: CMS - content managment systems) omogoča dodajanje t.i. META in TITLE oznak. Te oznaka pa se utegne pojaviti v vašem opisu na spletnem iskalniku. Meta oznaka mora biti taka, da uporabnika motivira, da klikne na vašo spletno stran namesto na spletno stran konkurenta. Več o META oznakah v članku na wikipediji.

Meta oznake so dobro poznane med izdelovalci spletnih strani in dizajnerji. Kljub temu pa je opaziti veliko spletnih mest, ki META oznak ne uporablja.

4. Socialna omrežja postajajo bolj pomembna

Vedno bolj pomembno je, da se vsebine vaših spletnih strani prenašajo med socialnimi omrežji (like, +1, share, tweet itd.). Premislite tudi o izdelavi družbenega omrežja za vaše podjetje. Je hitro in enostavno. Omogoča pa vam direktno interakcijo s kupci.

5. Pravilen izbor ključnih besed

Pravilen izbor je ključnih besed je sicer precej kompleksna naloga. Nekaj več pa v nadaljevanju in tudi v članku t.i. princip dolgi rep, ki prikazuje kako se zoperstaviti močni konkurenci na spletu v povezavi s ključnimi besedami.

 

Optimizacija spletnih strani - definicija

 • Optimizacija spletnih strani (angl. Search engine optimization; kratica SEO) je proces urejanja in oblikovanja vsebine, želene spletne strani z namenom boljšega (oz. višjega) uvrščanja ene ali več ključnih besed v enem ali več spletnih iskalnikih.

Optimizacija spletnih strani temelji na podlagi analize ključnih besed, ki so sorodne vašim proizvodom ali storitvam. Z analizo ključnih besed ugotavljamo kakovostne (ali najbolj iskane) ključne besede, ki jih uporabniki vpisujejo v priljubljene spletne iskalnike (kot so to npr. Google, Najdi.si, Yahoo), ko iščejo proizvode ali storitve, ki jih tudi vaše podjetje ponuja.

 

Kaj so in katere so pomembne ključne besede?

Ključne besede so preprosto pojmi, ki jih vpisujemo v spletni iskalnik! Katere so kakovostne ključne besede? To so tiste, ki so za vas pomembne, tiste, ki odražajo vašo dejavnost, proizvode ali storitve, ki jih ponujate.

Lastnosti kakovostnih ključnih besed so naslednje:

 • popularnost: velikokrat morajo biti iskane,
 • relevantnost: ključna beseda mora odražati to, kar ponujate,
 • nizka stopnja konkurence: nizka stopnja vaše konkurence na spletu vpliva na kakovost vaše ključne besede v relativnem smislu.

V okviru optimizacije spletnih strani izvajamo analizo ključnih besed, kjer iščemo najboljšo kombinacijo popularnosti, relevantnosti in stopnje konkurence izbranih ključnih besed.

 

Kako naj vem ali potrebujem optimizacijo spletnih strani?

Optimizacijo spletnih strani potrebujete, če niste zadovoljni s trenutnim obiskom spletne strani oz. želite povečati obisk na spletni strani. Priporočamo vam tudi, da naredite analizo vaše spletne strani. Na tak način boste dobili informacijo, kako lahko stanje izboljšate. Analizo spletnih strani vam omogočajo številna orodja na spletu (tudi brezplačna). Najbolj popularno je Google Analytics.

Z analizo vaših spletnih strani boste izvedeli:

 • katere so kakovostne ključne besede, ki odsevajo vaše proizvode ali storitve,
 • s katerimi ključnimi besedami ljudje prihajajo na vašo spletno stran,
 • kako se uvršča vaša spletna stran za kakovostne ključne besede, ki odsevajo vaše proizvode ali storitve,
 • kako dobra je vaša konkurenca pri uvrščanju v iskalnikih,
 • tehnične značilnosti spletnih strani,
 • kakšni so možni načini za izboljšavo stanja,
 • ... in še mnogo drugih informacij!

 

Kaj boste pridobili z optimiziranjem spletnih strani?

 • spletna stran se bo višje uvrščala v spletnih iskalnikih za kakovostne ciljne ključne besede,
 • višje uvrščanje v spletnih iskalnikih bo na vašo spletno stran usmerjalo visoko-kakovostne obiskovalce, ki željo po vaših proizvodih in storitvah izražajo skozi ciljne ključne besede (npr.:najem avtodoma, poceni vikend počitnice itn.),
 • zaradi povečanega (kakovostnega) obiska na spletni strani se vam bo povečalo povpraševanje po vaših proizvodih in storitvah in tako boste lažje upravičili investicijo v vaše spletne strani.

 

O t.i. link-buildingu oz. gradnji povezav

Več spletnih strani s povezavo do vaše spletne strani pomeni "načeloma" boljše uvrščanje v iskalnikih vaše spletne strani. Ocenjuje se, da je to najbolj pomemben dejavnik pri zagotavljanju visokih pozicij v iskalnikih in tako glavni dejavnik povečanja obiska na vaši spletni strani.

Zato je zelo pomembno, da ustvarite kvalitetne vsebine, ki jih bodo drugi z veseljem "linkali".

Na spletu obstajajo tudi možnosti za nakup povezav, vendar pozor, nakup povezav vas lahko tudi močno oškoduje.

Več o optimizaciji spletnih strani in o nasvetih kako do boljših pozicij v iskalnikih lahko dobite na Wikipediji.

Uporabni članki

 • 5 nasvetov za pisanje naslovov, ki prepričajo oz. prodajajo
  Atraktivni naslovi so ključnega pomena, da na spletu uporabnika prepričate oz. prodate zgodbo. Naslovi so prva stvar, ki jo ljudje preberejo (na spletu) - pogosto pa so edina stvar, ki jo ljudje preberejo, zato je pisanje kvalitetnih naslovnic ena izmed…
  Datum: 22. Avgust 2015
 • Kako spletno stran spremeniti v prodajalca, ki za vas dela 24/7?
  Prepričan sem, da je tvoje podjetje na spletu zato, da na nek način izboljšaš posel. Tvoj posel lahko izboljšaš na veliko načinov, ki jih lahko združimo v tri skupine: Način št. 1: želiš pridobiti več kupcev. Način št. 2: želiš…
  Datum: 19. Julij 2015
 • Zakaj ljudje nakupujejo preko spleta?
  Spletno nakupovanje postaja vse bolj priljubljeno. Do leta 2018 se ocenjuje, da bo vrednost spletnih nakupov presegla 2000 milijard ameriških zelencev. Zaradi pocenitve spletnih tehnologij v zadnjem desetletju pa je tovrstna prodaja postala zanimiva tudi za manjša podjetja in trgovine,…
  Datum: 09. Februar 2015
 • 8 psiholoških »trikov« za več potencialnih kupcev preko spleta
  Namen vsakega spletnega mesta je uresničevanje poslovnih ciljev. Spletna stran k temu lahko pripomore tako, da poveča prodajo podjetja! Pri planiranju nastopa na spletu podjetja izpostavijo odlične proizvode, storitve, nagrade, najboljše storitve in vse najboljše reference ali izvedene projekte. Nič…
  Datum: 15. Junij 2014
 • Današnja potegavščina
  Po emailu sem dobil sporočilo od prijatelja! Prijatelj naj bi mi delil nek dokument, ki naj bi bil shranjen na Google Drive (Googlova storitev za shranjevanje dokumentov v "oblaku") . Sumljivo je bilo že to, da je bilo sporočilo v…
  Datum: 04. Junij 2014

Lokacija

Nahajamo se na slovenski obali! Za vse informacije nas lahko kontaktirate.

LOKACIJA:

UIP (Univerzitetni inkubator primorske)
Ferrarska ulica 8,
6000 Koper
Pisarna 1

 

PODATKI O PODJETJU:

Matej Bevc s.p., spletne rešitve,
Kraljeva 11
6000 Koper