27. April 2013

Učinkovite poti do vaših kupcev!

"Internet je spremenil enostranska masovna sporočila v konkreten dialog s kupci v realnem času."

Danielle Sacks, Fast Company

Splet in spletne tehnologije predstavljajo za vaše podjetje promocijski kanal v najširšem smislu. Vse aktivnosti, kot so to na primer spletne strani, oglaševanje na spletu, optimizacija strani za visoko uvrščanje v iskalnikih, družabna omrežja itd., lahko združimo pod okrilje t. i. spletnega trženja. Kljub dejstvu, da živimo v digitalni dobi in imamo občutek, da je v Sloveniji "spletna pismenost" dobro razvita, temu ni tako. Tudi na Google Engage dogodku, ki se je zgodil na letališču Jožeta Pučnika, so predstavniki Googla povedali, da so Slovenijo uvrstili v skupino t. i. "gap countries". To so vse tiste države, ki imajo zelo dobro razvito komunikacijsko infrastrukturo, imajo visok odstotek izobraženih ljudi, ampak slabo izkoriščajo spletne tehnologije v podporo poslovnemu odločanju. Temeljni dejavnik za tako stanje je zagotovo slabo poznavanje spletnih tehnologij in potenciala, ki ga take tehnologije nudijo.

Večina podjetij se (še) ne zaveda, da je treba vse aktivnosti in naloge, povezane s spletnimi tehnologijami ali spletnim trženjem, združiti v obstoječe poslovne funkcije podjetja. Pravilno zasnovano spletno trženje ni enkratni dogodek oz. projekt, ki se ga lotimo enkrat in nato nanj pozabimo. Vse aktivnosti na spletu so dinamične. Potrebno je zastaviti cilje, definirati poti in stalno spremljati njihovo uresničevanje.

Zakaj je splet učinkovit promocijsko-prodajni kanal?

V 10 letih je vrednost investiranih sredstev v spletno trženje dosegla enako vrednost kot investirana sredstva v trženje preko televizije v razdobju 30-tih let. Glavne razloge za tako stanje najdemo v boljši učinkovitosti spletnega trženja v primerjavi s tradicionalnim trženjem.

1. Spletno trženje je natančno merljivo

Klasične oblike trženja (npr. oglaševanje na radiu, tv, "jumbo" plakati) ciljajo na doseg čim večjega števila ljudi. Zelo težko pa ugotovimo, kakšna je učinkovitost oz. koliko novih kupcev smo dobili zaradi takega oglaševanja. Če boste odšteli 400 eur za oglas na televiziji, boste težko ocenili, ali se vam je ta znesek vrnil v obliki povečane prodaje. Pri spletnem trženju so take informacije na voljo v realnem času. Na voljo imate natančne podatke, ki vam povedo, kako se "obrne" investicija 400 eur. Natančno lahko vidite:
- povečanje števila obiskov na spletni strani,
- povečanje števila prodanih izdelkov,
- povečanje prihodka.

2. Spletno trženje omogoča boljše poslovno odločanje

Temeljna prednost spleta je popolnost in natančnost podatkov, ki jih lahko spreminjamo v informacije za podporo pri poslovnem odločanju. S pomočjo aplikacij za analizo spletnih strani lahko vidimo, kako se ciljna publika odziva na določeno oglaševalsko akcijo. Lahko vidimo, kako se ljudje odzivajo na eno vrsto oglasa v primerjavi z drugo vrsto oglasa. Razlike v tem smislu so včasih res presenetljive. Dve različni promocijski sporočili, ki opisujeta isti proizvod, se lahko z vidika učinkovitosti razlikujeta tudi za 300 % –400 %.

3. Sposobnost doseganja ciljne publike

Vsak cilj trženja je pridobiti kvalificiranega kupca. Kdo pa je kvalificirani kupec? To je tisti, ki proizvod ali storitev potrebuje in si proizvod ali storitev lahko privošči. Tradicionalno trženje je znano po dosegu na množično občinstvo. Obstajajo načini, s katerimi lahko tradicionalno trženje usmerjate na določene demografske skupine (npr. razne zvrsti radijskih postaj ali pa specializirane revije). Kljub temu pa tradicionalno trženje nikoli ne bo usmerilo potencialnih kupcev tako natančno, kot jih lahko spletno trženje. Na spletu lahko vaša oglasna sporočila prikazujete izjemno natančno profilirani skupini. Za vašo ciljno publiko lahko določite na primer:
- osebe moškega spola,
- med 25 in 30 let,
- ki živijo v Kopru in
- potrebujejo novo klimatsko napravo za poslovni prostor.

4. Dober glas seže v deveto vas (družabna omrežja)

Družabna omrežja predstavljajo pomemben vidik spletnega trženja. Ljudem omogočajo graditi spletne skupnosti, kjer delijo mnenja o proizvodih in storitvah. Izražajo pozitivne in negativne vidike proizvodov ali storitev. Vaše sporočilo se s pomočjo takih omrežij hitro širi, saj je mnenje prijatelja več vredno kot mnenje neznanca.

5. Stalen vir informacij

Splet predstavlja stalen vir informacij. Je dostopen 24 ur na dan, 7 dni v tednu, 365 dni na leto. Ljudje lahko pridobijo informacije o vaših proizvodih ali storitvah kadarkoli in kjerkoli želijo. S pomočjo iskalnikov lahko hitreje stopijo v stik z vami.

Spletno trženje je izjemno učinkovit način sporočanja. Prav zaradi tega predstavlja velik izziv tradicionalnim načinom trženja. Vse aktivnosti in naloge spletnega trženja lahko spreminjate v realnem času, tako da dosežete najboljše rezultate z bistveno nižjimi stroški (v primerjavi s tradicionalnim trženjem). Jedro učinkovitosti je kvaliteten nabor podatkov (in analiza le-teh), s katerimi lahko bistveno izboljšate vaše poslovne odločitve. Prav to pa so razlogi, da se veliko podjetij usmerja na spletno trženje. Natančno lahko sledite porabi vsakega investiranega eura. Še več, zelo preprosto izračunate tudi doprinos vsakega eura v smislu povečane prodaje, znižanih stroškov ali pa drugega poslovnega cilja.

Uporabni članki

 • 5 nasvetov za pisanje naslovov, ki prepričajo oz. prodajajo
  Atraktivni naslovi so ključnega pomena, da na spletu uporabnika prepričate oz. prodate zgodbo. Naslovi so prva stvar, ki jo ljudje preberejo (na spletu) - pogosto pa so edina stvar, ki jo ljudje preberejo, zato je pisanje kvalitetnih naslovnic ena izmed…
  Datum: 22. Avgust 2015
 • Kako spletno stran spremeniti v prodajalca, ki za vas dela 24/7?
  Prepričan sem, da je tvoje podjetje na spletu zato, da na nek način izboljšaš posel. Tvoj posel lahko izboljšaš na veliko načinov, ki jih lahko združimo v tri skupine: Način št. 1: želiš pridobiti več kupcev. Način št. 2: želiš…
  Datum: 19. Julij 2015
 • Zakaj ljudje nakupujejo preko spleta?
  Spletno nakupovanje postaja vse bolj priljubljeno. Do leta 2018 se ocenjuje, da bo vrednost spletnih nakupov presegla 2000 milijard ameriških zelencev. Zaradi pocenitve spletnih tehnologij v zadnjem desetletju pa je tovrstna prodaja postala zanimiva tudi za manjša podjetja in trgovine,…
  Datum: 09. Februar 2015
 • 8 psiholoških »trikov« za več potencialnih kupcev preko spleta
  Namen vsakega spletnega mesta je uresničevanje poslovnih ciljev. Spletna stran k temu lahko pripomore tako, da poveča prodajo podjetja! Pri planiranju nastopa na spletu podjetja izpostavijo odlične proizvode, storitve, nagrade, najboljše storitve in vse najboljše reference ali izvedene projekte. Nič…
  Datum: 15. Junij 2014
 • Današnja potegavščina
  Po emailu sem dobil sporočilo od prijatelja! Prijatelj naj bi mi delil nek dokument, ki naj bi bil shranjen na Google Drive (Googlova storitev za shranjevanje dokumentov v "oblaku") . Sumljivo je bilo že to, da je bilo sporočilo v…
  Datum: 04. Junij 2014

Lokacija

Nahajamo se na slovenski obali! Za vse informacije nas lahko kontaktirate.

LOKACIJA:

UIP (Univerzitetni inkubator primorske)
Ferrarska ulica 8,
6000 Koper
Pisarna 1

 

PODATKI O PODJETJU:

Matej Bevc s.p., spletne rešitve,
Kraljeva 11
6000 Koper